Nieuws

Wie maakt de leadermuziek voor Boven Wotter?

Voven Wotter is een twaalfdelige serie, met herkenbare personages, in de setting van de provincie Groningen van vandaag de dag, met een thematiek die daar ook mee te maken heeft. De situatie in en rond Blauwestad is uitgangspunt van de serie; in een breder verband kun je dit ook formuleren als “mensen in het veranderende platteland”.

Hoofdpersoon in Boven Wotter is een jonge boer die op het platteland in de omgeving van Blauwestad woont. Zijn vrouw Wini heeft hem een aantal jaren geleden verlaten en woont met haar nieuwe man Janwillem in Zoetermeer. Als Janwillem een baan in de stad Groningen krijgt, en met Wini en de kinderen in Blauwestad komt te wonen, verandert de situatie drastisch…

De leader gaat ongeveer 40 tot 43 seconden duren. De muziek moet een mooie sfeer oproepen en bij het verhaal passen. Niet oubollig maar eigentijds. Er mag bij gezongen worden, maar aan het slot (na 40 seconden) moet er een uitloop van alleen muziek aan zitten zodat die over de eerste beelden van de aflevering kan worden gefade.

Belangstellenden kunnen hun compositie tot uiterlijk 14 mei op cd sturen naar RTV Noord, t.a.v. Boven Wotter, Postbus 30101, 9700 RP Groningen met vermelding van de naam van de componist op de cd, en op papier de naam, het adres, het e-mailadres en telefoonnummer van de componist met eventuele nadere informatie over de gezonden muziek.

 

Veel aanmeldingen voor bijrol

Een dikke vijfhonderd mensen reageerden op de oproep van het Dagblad van het Noorden en RTV Noord voor een bijrol in een van de afleveringen van Boven Wotter. Op basis van geleverde informatie over de acteerervaringen is een eerste selectie gedaan. Dat was een hele klus, maar uiteindelijk is het gelukt.

Honderd mensen zijn uitgenodigd om op zaterdag 5 mei naar het gebouw van het Dagblad van het Noorden in Groningen te komen. Daar krijgen de kandidaten een scène te spelen. Een jury die bestaat uit mensen uit de toneelwereld, RTV Noord en het DvhN bepalen welke tien mensen een week later worden uitgenodigd voor de tweede selectie. Deze tweede castingdag is op zaterdag 12 mei in de studio van RTV Noord. Alle mensen die zich voor de casting hadden opgegeven, hebben antwoord gekregen. Een flink aantal mails is echter terug gekomen. De mailbox was te vol, het adres niet juist, of anderszins. Jammer, maar het is niet anders. De cursus scenario schrijven is van start gegaan. In acht dagdelen probeert cursusleider Wil Schackman zijn mensen de kneepjes van het vak te leren. Op de eerste avond hebben de cursisten veel filmfragmenten ontleed. Hoe steekt een film in elkaar, en wat zijn de valkuilen? Het was een zeer geanimeerde bijeenkomst. De laatste cursusavonden worden volledig aan Boven Wotter gewijd. Jan Veldman is dan gastdocent. De hoofdrolspelers zijn al druk aan de weer met het instuderen van de eerste teksten. Ook op andere terreinen is de voorbereiding in volle gang, want het is nog steeds de bedoeling om half mei te beginnen met de opnamen. Albert Secuur die in Boven Wotter de rol van Boer Derk speelt, heeft al een dag les op de boerderij gehad. Het rijden met de tractor met strowagen erachter, ging hem erg goed af. Jaap Alkema, uitvoerend producent.

 

Twee actrices gekozen voor bijrollen Boven Wotter

GRONINGEN – De toneelspeelsters Annelies Wilbrink uit Oosterwijtwerd en Gerdy Niehof uit Amsterdam hebben een bijrol gekregen in Boven Wotter, de regiosoap die eind dit jaar wordt uitgezonden op TV Noord.

De twaalfdelige serie speelt zich af in en rond de Blauwe Stad.
Voor de bijrollen werden audities gehouden, waar zich honderden mensen voor aanmeldden. Er waren maar twee plekken te vergeven en dat maakte het voor Gerdy Niehof en Annelies Wilbrink erg spannend. Gerdy is een geboren Groningse en woont momenteel in Amsterdam. Na lang wachten, was de actrice blij met het goede nieuws: “Ik had ook heel erg gehoopt op de rol, die ik nu waarschijnlijk ga spelen.” Na veel theater-ervaring lijkt het de Groningse een utidaging om eens iets met film te gaan doen. Naast het acteren zit Gerdy in het onderwijs, ze staat dan ook nog tot de zomer voor de klas.

Annelies komt uit het Groningse Oosterwijtwerd. Deze actrice heeft ook veel ervaring met theater, zij heeft ook een eigen theaterbureau. Over de rol mag ze nog niet te veel vertellen, maar enthousiast is ze zeker: “Ja het gaat om een hartstikke leuke rol, heb ik me laten vertellen

 

Opnames Boven Wotter

De eerste twee weken van de opnamen zitten er op. Het gaat allemaal erg goed. Regisseur Harm-Ydo Hilderbink is erg kritisch op de spelers en op de opnamen. Dat moet natuurlijk ook wel. We willen er een klasseproduct van maken. Steeds moeten opnamen weer opnieuw. Steeds weer anders. En nog weer een beetje mooier. Als je het beeld dan op de monitor ziet, zie je het verschil. Voor de acteurs is het erg vermoeiend om steeds weer dezelfde scène anders en opnieuw te spelen, maar ze doen het zonder morren.

De sfeer op de set is trouwens erg goed. Niets is voor de crew ook teveel. Of je het nu hebt over cameraman Martijn Pot, de dames van de kleding en visagie of de stagiaires van het Noorderpoortcollege; iedereen werkt met enthousiasme om er een prachtige serie van te maken.

Het zijn erg lange dagen. De vorige week zaterdag zelfs van 9 uur ’s morgens in Garage Van Leeuwen in Noordbroek tot twee uur ’s nachts op Derks boerderij in Midwolda. In het scenario van Jan Veldman stond dat het ’s nachts buiten onweerde. Dus eerst wachten tot het goed donker was, en toen onweer proberen te faken. Alles stond pas na één uur ‘s nachts op de band, en toen opruimen, een neut en naar huis. Op de daaropvolgende dag was crew en cast vrij. En u wilt het misschien niet geloven: maar toen onweerde het ’s nachts echt. De familie Boonman in Midwolda waar we de opnamen maakten, kan er over meepraten want ze hadden de kelder blank staan.

Producent IdtV buigt zich dezer dagen over het beeldmateriaal van de geselecteerde spelers van een paar bijrollen bij het Dagblad van het Noorden en RTV Noord. De regisseur is enthousiast over het niveau. Wie van de geselecteerde 13 deelnemers wordt voor opnamen uitgenodigd?

De driedelige cursus scenario schrijven is vrijdag in Winschoten ook van start gegaan. Dit is echt een kennismakingscursus. Bij de achtdelige cursus met Wil Schackmann en Jan Veldman graaft men wat dieper dan in de korte cursus van Ronald Ohlsen. Jammer was de valse start in Winschoten waar de nijvere cursisten in de pauze niet van een welverdiend kopje koffie konden genieten. De beheerder was al naar huis gegaan.

Via de sites van Boven Wotter en het Dagblad van het Noorden daagden we een paar weken geleden Groninger componisten uit om de muziek van de leader voor Boven Wotter te maken. De leader mocht tussen 40 en 43 seconden duren. De muziek moest een mooie sfeer oproepen en bij het verhaal passen. Niet oubollig maar eigentijds. Tot onze verrassing zonden liefst 61 componisten werk in. Totaal kregen we 92 nummers te beluisteren. Van heel bekende componisten maar ook van voor ons nieuwe mensen. Vooral dat laatste is natuurlijk ook prachtig. De kwaliteit was van de ingezonden composities was over het algemeen hoog. Regisseur Harm-Ydo Hilberdink zoekt samen met enkele collega’s de meest passende leader er uit. Over een week of twee moeten ze eruit zijn.

Jaap Alkema,

uitvoerend producent